VAASAN KAUPUNGINORKESTERI

Vaasan kaupunginorkesterin toiminnan perustana on luoda monipuolista ja korkeatasoista ohjelmaa kuulijoilleen.
Säännöllinen konserttitoiminta Vaasassa alkoi vuonna 1930, jolloin kaupunkiin perustettiin orkesteriyhdistys. Sen ylläpitämän orkesterin ensimmäinen kapellimestari oli Alfred Holm. Hänen työtään jatkoi Franz Hase ja hänen jälkeensä jatkoi Eino Haipus, jonka kaudella orkesterin toiminta-alue laajeni koko maakuntaa käsittäväksi.      

Haipuksen kauden päättyessä Vaasan kaupunginorkesteri kunnallistettiin vuonna 1974. Sen ensimmäinen kapellimestari oli Ralf Sjöblom. Hänen kaudellaan muusikkojen luku kasvoi 31:een. Hänen jälkeensä orkesterin kapellimestareina ovat toimineet Ayis Ionnides, Pertti Pekkanen, Hannu Norjanen ja Hannu Koivula.

Syksystä 2011 lukien Vaasan kaupunginorkesterin kapellimestariksi on kiinnitetty Jin Wang. Kapellimestari Dmitri Slobodeniouk toimi orkesterin päävierailijana vuosina 2004-2005. Vaasan kaupunginorkesterilla on ollut esiintymisiä mm. eri musiikkijuhlilla (Ilmajoen Musiikkijuhlat, Lieksan Vaskiviikko, Korsholman musiikkijuhlat ja Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat).

Vaasan kaupunginorkesteri tekee oopperayhteistyötä Vaasan Ooppera-säätiön ja Vaasan kaupunginteatterin kanssa. Yhteiskonsertteja pidetään säännöllisesti Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa. Yhteiskonsertteja on ollut myös Umeå Symfoniorkesterin, Pori Sinfonietan  ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Vaasan kaupunginorkesteri toimii yhdessä Jyväskylä Sinfonian kanssa Jorma Panula Kapellimestarikilpailun orkesterina.Ulkomaankiertueilla orkesteri on käynyt  Kyproksella, Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Kaupunginorkesterin koti on 1800-luvun lopulla rakennettu Vaasan kaupungintalo

 

 JYVÄSKYLÄ SINFONIA

Jyväskylä Sinfonia on 38 muusikosta koostuva orkesteri, joka tunnetaan monipuolisesta ja ennakkoluulottomasta ohjelmistostaan. Uuden ajan musiikki eri puolilta maailmaa ja sekä klassis-romanttisen aikakauden teokset muodostavat orkesterin ohjelmiston selkärangan.

Jyväskylä Sinfonia on perustettu vuonna 1955, jolloin Jyväskylän Orkesteriyhdistys ryhtyi ylläpitämään kaupunginorkesterin toimintaa ja kapellimestarina aloitti Ahti Karjalainen. Ensimmäisen kerran orkesteri kunnallistettiin vuonna 1965 ja sen historiaan sisältyy lukuisia vaiheita, jolloin se on toiminut kunnallisen organisaation sijasta myös mm. yksityisenä yrityksenä. Vuosien mittaan orkesteria ovat johtaneet Jukka Hapuoja, Onni Kelo, Jorma Svanström, Kyösti Haatanen, William Boughton, Ari Rasilainen, Markus Lehtinen sekä Patrick Gallois. Nykyisin se on Jyväskylän ja koko Keski-Suomen kulttuurielämän ehdoton kulmakivi ja kuulijoidensa suuressa suosiossa. Vuoden 2014 alussa ylikapellimestarina aloitti Ville Matvejeff ja päävierailijana Moshe Atzmon.

Jyväskylä Sinfonian konserteissa vierailee säännöllisesti kapellimestareita ja solisteja ympäri maailman. Tuttuja vierailijoita orkesterin parissa ovat mm. kapellimestarit Tibor Bogányi ja Alberto Hold-Garrido, kapellimestari-pianistit Ralf Gothóni ja Olli Mustonen, kapellimestari-viulisti Jaakko Kuusisto, viulistit Pekka Kuusisto ja Tianwa Yang sekä sellistit Arto Noras ja Marko Ylönen.