Ole Kristian Ruud

Esiinnyttyään useita vuosia muusikkona ja opiskeltuaan orkesterinjohtoa Norjalaisessa musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa Ole Kristian Ruud teki johtamisdebyyttinsä Oslon filharmonisen orkesterin edessä vuonna 1985. Hän sai nopeasti aseman vierailevana kapellimestarina kaikissa norjalaisissa sinfoniaorkestereissa.

Ole Kristian Ruud oli ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Trondheimin sinfoniaorkesterissa vuosina 1987–1995. Hän oli ylikapellimestari Norrköpingin sinfoniaorkesterissa vuodesta 1996–1999 ja norjalaisen ohjelmiston taiteellinen johtaja Stavangerin sinfoniaorkesterissa vuosina 2000–2003. Vuosina 2006–2012 hän toimi taiteellisena johtajana Norjan armeijan henkilöstön orkesterissa.

Ole Kristian Ruud johtaa säännöllisesti Skandinaviassa Oslon ja Bergenin filharmonisia orkestereita, Trondheimin ja Stavangerin sinfoniaorkestereita, Norjan Radion orkesteria, Norrköpingin sinfoniaorkesteria, Tukholman kamariorkesteria ja Jeunesses Musicales World Youth Orchestraa. Hän on vieraillut kaupungeissa kuten Wien, Berliini, Praha, Budapest, Madrid, Amsterdam ja Rotterdam.

Ole Kristian on tehnyt useita levytyksiä Oslon, Bergenin, Trondheimin, Stavangerin ja Norrköpingin orkestereiden kanssa. Hän on tehnyt norjalaisten säveltäjien kanssa BIS-yhtiölle levytysten sarjan, joka on saanut loistavia arvosteluita kansainvälisessä musiikkilehdistössä. Näihin sisältyvät levytykset Geirr Tveittin ja Harald Saeverudin tuotannosta Stavangerin sinfoniaorkesterin kanssa ja Edvard Grieg-levytys Bergenin filharmonisen orkesterin kanssa.

Vuodesta 1999 lähtien Ruud on ollut orkesterinjohdon professori Norjan musiikkiakatemiassa. Monet hänen oppilaistaan ovat aloittaneet ammattimaisen johtamisuran ja tekevät tärkeää työtä Skandinavian musiikkikentällä. Vuodesta 2003 lähtien Ruud on ollut taiteellinen johtaja Norjalaisessa kansallisessa nuoriso-orkesterissa.