Jorma Panula

Jorma Panula on kouluttanut nuoria kapellimestareita jo neljän vuosikymmenen ajan. Monet tämän hetken merkittävimmistä orkesterinjohtajista ovat ammentaneet oppinsa hänen kursseiltaan. Paitsi kapellimestarina, Panula tunnetaan myös säveltäjänä ja sovittajana. 

Jorma Panula on vaikuttanut kokonaiseen nuorten kapellimestarien sukupolveen ja kansainvälisessä musiikkimaailmassa hän kuuluu niihin harvoihin, joilla on kapellimestaripedagogin maine. Panulatoimi Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorina vuosina 1973–1993.Hänet tunnetaan myös säveltäjänä ja sovittajana. Mestarikursseja Panula on pitänyt mm. Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Italiassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Hänen opissaan ovat uransa luoneet muun muassa Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä ja Sakari Oramo. Jäätyään eläkkeelle hän perusti akatemiaan nuorille lahjakkaille kapellimestarioppilaille tarkoitetun luokan. Mestarikapellimestari Jorma Panula kertoo, miten orkesterinjohtajan kannattaa viestittää soittajille onnistumisista ja epäonnistumisista. Panula muistuttaa, että kapellimestari on konsertissa orkesteria, ei yleisöä varten.